Amenajarea biroului de acasă
În contextul actual, tot mai mulți angajați au fost nevoiți să își mute biroul acasă. Pentru cei mai mulți dintre noi, provocarea constă în lipsa spațiului pentru amenajarea unui birou care să respecte standardele cu care ne-am obișnuit la serviciu.
Totuși, chiar dacă spațiul nu este foarte generos, asta nu înseamnă că trebuie să ne organizăm biroul pe măsuța de cafea din camera de zi. Iată câteva ponturi prin care îți poți amenaja un spațiu de lucru plăcut, chiar dacă ești limitat ca întindere.
Majoritatea celor care își proiectează în minte biroul de acasă, își imaginează un spațiu luminos, în care pătrunde lumina naturală. Poți opta pentru un birou elegant și un scaun ergonomic, sau pentru un birou din lemn masiv în stil retro și un scaun din piele.
Dar când te uiți în jurul tău și vezi că te afli într-un spațiu micuț, înghesuit, revii la realitate.
Te gândești dacă chiar există suficient spațiu pentru un birou adevărat. Oare poți lucra și de pe canapea? Poate că ai putea lucra din pat, așa cum făceai în perioada în care erai student.
Crearea unui spațiu de lucru ideal în interiorul locuinței tale poate părea imposibil. Însă cu puțină creativitate și resursele necesare, îți poți amenaja un birou plăcut, de care să te bucuri în fiecare zi.
Iată de ce variabile trebuie să ții cont în amenajarea biroului acasă:
Caută lumina naturală
Când te gândești ce cameră din locuința ta să-ți alegi pentru amenajarea biroului, trebuie să ții cont de lumina naturală pe care ți-o oferă. Alege cea mai luminoasă încăpere, în care pătrunde lumina cu ușurință.
Studiile au demonstrat că lumina naturală reprezintă principalul factor care ajută la starea de bine a angajaților. Dacă nu ai acces la lumina naturală te vei simți mereu obosit, plictisit, nu te vei putea concentra, iar productivitatea ta la locul de muncă va fi scăzută.
Așadar, indiferent unde decizi să îți poziționezi biroul, important este să fie în apropierea unei ferestre.
Vezi de ce ai nevoie pentru biroul tău
Pregătește o listă cu ceea ce ai nevoie pentru biroul tău de acasă. Pentru majoritatea un birou și un scaun sunt suficiente pentru a-și desfășura activitatea. Dar cât de mare trebuie să fie biroul tău? Lucrezi cu două monitoare mari sau ai nevoie doar de un laptop?
Ai nevoie de spațiu pentru a-ți desfășura documentele sau lucrezi cu o singură agendă? Pe măsură ce îți răspunzi la toate aceste întrebări, trebuie să te asiguri de faptul că te poți detașa de dorințe și te concentrezi pe realitate și pe ceea ce ai nevoie cu adevărat.
Poate că tu ți-ai dori un monitor mare și drăguț, dar în realitate, un laptop este suficient pentru a-ți îndeplini task-urile. Caută soluții creative. Poate ai putea pune monitorul pe perete, astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu pe birou.
Identifică spațiul potrivit
Următorul pas este să identifici cel mai potrivit loc în care să îți poziționezi biroul. În cazul în care nu ai reală nevoie de foarte mulți metri pătrați pentru amenajarea biroului, poți muta câteva piese de mobilier din cameră, astfel încât să câștigi spațiul necesar pentru zona de lucru.
Mutați obiectele din casă până când obțineți spațiul de care aveți nevoie. Puteți utiliza un spațiu suplimentar lângă un perete, sau locul de sub fereastră. Creativitatea trebuie să își spună cuvântul în acest caz.
Îți poți amenaja biroul pe hol, în bucătărie sau chiar în dormitor. Până la urmă poate fi amenajat în orice cameră care dispune de câțiva metri liberi, neutilizați încă.
În cazul în care îți organizezi biroul în dormitor, așează-l cât mai departe de pat, pentru a nu fi tentat să lucrezi din pat și pentru a nu te gândi la somn.
Alege-ți biroul și scaunul
Acum că ți-ai ales locul în care să-ți amenajezi biroul, nu mai trebuie decât să găsești biroul și scaunul potrivit.Măsoară spațiul pe care îl ai la dispoziție,astfel încât să achiziționezi un birou care să corespundă cu dimensiunile camerei.
Poți opta chiar pentru o măsuță, pe care să o completezi cu câteva organizatoare sau rafturi suplimentare. Asigură-te că scaunul este suficient de comod pentru a-ți permite să stai multe ore pe zi, fără a-ți crea disconfort.
Ia în calcul și ceilalți colocatari
Dacă mai locuiești împreună cu alte persoane sau membri ai familiei, trebuie să găsești o modalitate de a delimita spațiul destinat biroului, astfel încât să nu interacționezi cu ceilalți membri ai familiei și să nu le invadezi spațiul personal.
Ideal ar fi să ai un birou închis cu ușă, însă spațiul nu îți permite întotdeauna acest lucru. În acest caz poți apela la creativitate. Te poți folosi de un separator de cameră, un paravan sau o perdea, care nu va bloca zgomotele, dar te va feri de distracțiile vizuale. Pentru a anula zgomotul din cameră, poți folosi căștile.
Găsește soluții de depozitare
Dacă ai un apartament mic, cu siguranță te confrunți cu lipsa de spațiu pentru depozitarea lucrurilor personale. Biroul îți poate folosi drept un spațiu eficient de stocare pentru diferite obiecte.
Puteți pune rafturi deasupra biroului sau dedesubt. Soluțiile verticale de depozitare pot fi foarte eficiente în cazul spațiilor mici.
Utilizează un spațiu polivalent
Dacă nu reușești să găsești un spațiu pe care îl poți utiliza doar pentru amenajarea biroului, poți crea un loc cu dublă întrebuințare.
Poți folosi drept birou masa din bucătărie după ce ai luat micul dejun, sau poți utiliza biroul drept măsuță pentru cafea, imediat după ce ți-ai strâns toate obiectele de muncă. Asigură-te doar că nu amesteci obiectele pentru serviciu cu cele folosite pentru pauzele de relaxare.
Adaugă o notă personală
Biroul tău de acasă nu înseamnă numai funcționalitate. El trebuie să aibă câteva note personale care să aducă culoare și veselie.
Te poți folosi de câteva postere sau tablori draguțe, pe care să le pui deasupra biroului, de plante sau articole de birou în culorile tale preferate. Aceste tușe personale vor transforma spațiul de lucru într-un mediu prietenos, care îți oferă o stare de bine.
Îți oferim câteva sugestii pe care să le folosești drept sursă de inspirație în amenajarea biroului tău de acasă.
sursa foto: pinterest.com