Curățarea gadget-urilor și dezinfectarea
Indiferent că vrei să te protejezi împotriva virusului Covid 19 sau să îți curăți în profunzime toate gadget-urile în timp ce stai acasă, acum este momentul perfect pentru a face asta. Iată câteva metode prin care îți poți curăța în siguranță gadget-urile, fără a le deteriora.
Curățarea și dezinfectarea sunt două operațiuni distincte
Înainte de apariția coronavirusului, companiile precum Apple au sfătuit consumatorii să nu folosească pentru curățarea gadget-urilor altceva în afară de o lavetă umedă și o soluție pentru lustruire. Din păcate în acest mod nu puteți distruge bacteriile și virușii existenți pe suprafețe.
În lumina noilor evenimente, Apple și-a schimbat declarația și a sfătuit utilizatorii produselor sale să le dezinfecteze folosind șervețele cu alcool izopropilic sau șervețele dezinfectante cu clorhexidină. Este important să se evite utilizarea înălbitorului și scufundarea gadget-urilor în substanțe de curățare.
Instrucțiunile de curățare existente înainte de coronavirus bazate pe utilizarea unor lavete umede, săpun și soluții de lustruire sunt încă perfecte pentru a îndepărta murdăria. Pentru a le dezinfecta trebuie să folosiți produse care conțin alcool, care vor distruge microbii dăunători.
Indiferent de instrucțiunile producătorilor, dacă doriți să realizați o dezinfectare eficientă a suprafeței gadget-urilor, trebuie să utilizați un spray de curățare care conține cel puțin 60% etanol sau o substanță care conține alcool în concentrație de 70%.
Totuși există riscul ca acestea să vă deterioreze hardware-ul și trebuie să vă gândiți de două ori înainte de a face dezinfectarea și curățarea gadget-urilor.
Smartphone-uri și tablete
Vă puteți curăța smartphone-ul cu ajutorul șervețelelor dezinfectante sau le puteți folosi pe cele pe bază de alcool pentru dezinfectarea ecranului și a carcasei. În acest caz există riscul să se uzeze suprafața lucioasă a ecranului.
Oricum ea se uzează odată cu trecerea timpului. Dacă păstrați telefonul într-o huză, o puteți scoate și o puteți spăla într-o soluție formată din apă și săpun. Telefonul îl puteți dezinfecta cu un spray pe bază de alcool. Nu introduceți telefonul în apă sau în orice alt lichid, indiferent de gradul de impermeabilitate al acestuia.
Pentru a vă proteja ecranul telefonului sau al tabletei ar trebui să evitați utilizarea unor substanțe de curățare dure precum înălbitorul, produsele de curățare a ferestrelor, produsele pe bază de cremă sau detergenți. Acestea vă pot afecta ecranul dispozitivului.
Laptopurile
Puteți curăța laptopul la interior și exterior dacă aveți instrumentele necesare. Puteți folosi aerul comprimat pentru a îndepărta praful. Puteți dezinfecta tastatura și suprafața exterioară a laptopului cu alcool izopropilic sau etanol.
O atenție deosebită trebuie să îi acordați ecranului, în special dacă este din plastic. Alcoolul sau alte substanțe chimice pot afecta suprafața acestuia. Dacă întâmpinați probleme cu supraîncălzirea dispozitivului, trebuie să îi faceți o curățare în interiorul carcasei, pentru a îndepărta praful acumulat.
Dacă utilizați un MacBook de la Apple trebuie să țineți cont de specificațiile producătorului și să folosiți numai substanțele recomandate, pentru a evita deteriorarea acestuia.
Tastaturile
Tastatura se numără printre cele mai expuse componente ale unui gadget în ceea ce privește bacteriile și agenții patogeni. Majoritatea tastaturilor se pot curăța bucată cu bucată.
Scoateți toate tastele și le curățați cu o perie sau o lavetă. Utilizați aerul comprimat pentru a îndepărta praful. Alcoolul izopropilic și etanolul vor distruge microbii. Există persoane care introduc tastatura în mașina de spălat vase.
După această operațiune ar trebui uscată foarte bine înainte de a o reconecta. Totuși, acest procedeu poate afecta tastatura, ar putea șterge literele și deteriora finisajul.
Atenție!
Nu introduceți niciodată tastatura wireless în care este integrată o baterie într-o mașină de spălat vase. Curățarea tastaturii ar putea să vă îmbunătățească și experiența de tastare.
Mouse-ul
Aceleași proceduri de curățarea gadget-urilor pe care le-ați folosit pentru tastatură le puteți aplica și în cazul igienizării mouse-ului de la laptop/calculator. Deoarece atingeți foarte des mouse-ul, el trebuie curățat cu substanțe pe bază de alcool pentru a distruge bacteriile și alți microbi invizibili.
Pentru locașurile greu accesibile utilizați un vârf de ac sau o scobitoare. Important este să îl curățați cu grijă pentru a nu deteriora plasticul din care este confecționat.
Căștile
Pentru cărățarea căștilor puteți utiliza o lavetă umedă, iar pentru dezinfectare o soluție pe bază de alcool izopropilic. Căștile care sunt poziționate pe urechi trebuie curățate în funcție de specificațiile producătorului, pentru a evita deteriorarea lor.
Monitoarele și televizoarele
Majoritatea monitoarelor și televizoarelor nu sunt concepute pentru a fi atinse. Pentru a evita deteriorarea ecranului trebuie să îl curățați doar cu ajutorul unei lavete umede.
Evitați spray-urile de curățare dure sau alți detergenți. Acestea pot afecta suprafața ecranului, lăsându-i dungi sau o suprafață cețoasă. Odată deteriorată suprafața ecranului nu va mai reveni la normal. Puteți curăța carcasa monitorului sau TV-ului de praf pentru a preveni supraîncălzirea dispozitivului.
Curățați în mod regulat pentru a obține rezultate
Veți petrece mai puțin timp cu curățarea gadget-urilor dacă o faceți în mod constant. De asemenea, este și igienic să le dezinfectați frecvent. Acest lucru este valabil în special în privința smartphone-ului, a tabletei, mouse-ului și tastaturii, deoarece acestea sunt utilizate zilnic, de mai multe ori.
sursa foto: pexels.com