În cele ce urmează, vă vom prezenta 10 exemple de întrebări pe care le puteți utiliza la un interviu de angajare pentru a descoperi obiceiurile nesănătoase ale candidaților.
Prin răspunsurile pe care vi le vor oferi participanții la interviu, veți descoperi trăsături pe care, în mod obișnuit, nu ați avea cum să le aflați.
1. Cât timp v-a luat să ajungeți până la noi? Cam cât timp v-ar lua în cazul orelor de vârf?
Puțini oameni pot tolera o navetă care durează mai mult de o oră. Pot accepta jobul pe moment, din disperare, dar în timp, își dau seama că nu pot face față drumurilor lungi și renunță la locul de muncă respectiv.
2. Ce activități faceți pentru a vă distra?
Este o întrebare utilă, care vă va ajuta să vedeți dacă persoana respectivă poate deveni pasionată de ceva, dacă va pune suflet în activitatea pe care o va desfășura la locul de muncă.
3. Ce ai aflat deja despre compania noastră și ce altceva ți-ai dori să știi? Ai găsit ceva care îți place cu adevărat la firma noastră sau care îți displace?
Cu siguranță îți dorești candidați care au dat un search pe Google înainte de a veni la interviu pentru a afla mai multe despre compania angajatoare.
4. Unde te vezi peste 2 ani? Dar peste 5 ani?
În urma răspunsurilor la aceste întrebări, îți poți face o idee despre cât de ambițioși, dar și cât de realiști sunt candidații.
5. Povestește-mi despre o situație recentă în care ai avut o discuție în contradictoriu cu șeful/un profesor. Cum s-a finalizat? Acum privind retrospectiv, cine a avut dreptate?
6. Povestește-mi despre o reușită profesională de care ești mândru. Care crezi că au fost elementele care au dus la obținerea succesului? Crezi că a fost meritul întregii echipe? Ai fi putut reuși de unul singur?
7. Povestește-mi ultima situație în care ai făcut o greșeală semnificativă. Ce ai învățat din acea experiență?
Toată lumea greșește; dacă cel intervievat îți spune că el nu a greșit cu nimic niciodată, gândește-te de două ori înainte de a-l angaja.
8. De ce îți dorești să lucrezi aici?
Dacă candidatul îți spune că pentru a obține salariul pe care l-ai postat în anunț, atunci cu siguranță nu îți dorești să-l angajezi.
9. Dacă am vorbi cu fostul tău șef, ce crezi că ne-ar spune? Ce calități crezi că ar scoate în evidență? Ce defecte ar vrea să sublinieze?
10. Ești în câmpul muncii de ceva vreme, în ce domenii ai mai aplicat și la ce interviuri ai mai fost? Dacă ar fi să ne compari cu celelalte companii, pe o scară de la 1 la 10 la ce nivel ne-am situa? Ce anume am putea îmbunătăți pentru a ajunge la 10?
Răspunsul la această întrebare oferă companiei noi direcții de îmbunătățire a modului în care se desfășoară procesul de recrutare.
Recrutarea este un proces amplu și complex, nu se limitează la organizarea unui interviu de angajare. Necesită cunoștințe în domeniu, timp și resurse financiare.
De aceea, o soluție mult mai eficientă și mai puțin costisitoare pentru firme este contractarea unui serviciu externalizat. Personalul specializat deține toate resursele necesare pentru a găsi oamenii potriviți pentru ocuparea posturilor vacante.