Comunicarea posturilor vacante – care sunt obligațiile angajatorului
O obligație pe care puțini angajatori o cunosc și mai ales o pun în aplicare, este cea referitoare la comunicarea către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a posturilor vacante și a ocupării acestora.
Toți angajatorii, persoane fizice și juridice, potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, au obligația de a comunica agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
Comunicarea acestora se face prin completarea și transmiterea Anexei 1A din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 76/2002.
De asemenea, angajatorii sunt obligați să comunice și ocuparea locurilor de muncă declarate vacante în termen de o zi de la data ocupării lor. În acest sens este necesar a se completa Anexa 1B din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 76/2002. Comunicarea anexelor se poate face și prin e-mail.
Veți primi înapoi un număr de înregistrare, de aceea ar trebui să printați cele două anexe și să notați nr. de înregistrare pe ele.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3000 și 5000 de lei.
Ce înseamnă loc de muncă vacant?
Locul de muncă vacant este locul de muncă devenit disponibil ca urmare a încetării raporturilor de muncă, dar face referire și la posturile nou create.
De asemenea, conform art.41 alin.(2) din Legea nr.76/2002, angajatorii care au încadrat în muncă beneficiari ai indemnizației de șomaj, au obligația de a anunța în termen de 3 zile agențiile pentru ocuparea forței de muncă la care aceștia au fost înregistrați.
În urma acestei comunicări, veți primi de la AJOFM o dispoziție de repartizare pe care este necesar să o păstrați la dosarul de personal al angajatului, pentru a avea dovada faptului că ați făcut comunicarea.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 5000 și 10 000 de lei.
În cazul unui control de la ITM este important să puteți face dovada trimiterii anexelor 1A și 1B către AJOFM.
sursa articol: anofm.ro