fbpx

Pregătirea spațiului de lucru pentru protejarea angajaților

Mare parte dintre afaceri își vor deschide porțile începând cu 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență și așteaptă angajații să își reia activitatea.

Asta reprezintă o responsabilitate destul de mare pentru angajtori, care trebuie să stabilească un plan cu măsuri ce trebuie implementate pentru menținerea sănătății personalului.  

Câteva sfaturi legate de pregătirea spațiului de lucru pentru protejarea angajaților:
1. Angajații care sunt bolnavi trebuie încurajați să stea acasă

Angajații care au simptome specifice unei afecțiuni respiratorii, precum febră, tuse sau respirație îngreunată, trebuie să stea acasă până se vindecă complet. Asigurați-vă că politicile firmei le permit angajaților să stea acasă, fără a avea temeri legate de pierderea locului de muncă.

Instruiți-vă managerii să fie permisivi cu angajații care lipsesc de la serviciu pe motiv de boală și să nu solicite neapărat concedii medicale din partea acestor angajați, pentru că e posibil ca aceste cabinete medicale să fie supraaglomerate în perioada actuală.

De asemenea, politicile firmei ar trebui să le permită angajaților să stea să îngrijească un membru al familiei bolnav.

2. Separați angajații bolnavi

Dacă sunt angajați care prezintă simptome de afecțiuni respiratorii grave când ajung la serviciu, trimiteți-i imediat acasă. În cazul în care unul dintre salariați este confirmat pozitiv cu COVID 19, anunțați toți colegii care au intrat în contact cu el, dar în același timp încercați să păstrați confidențialitatea cu privire la starea lui de sănătate.

3. Respectarea normelor de igienă

Subliniați în rândul angajaților normele de igienă care trebuie respectate. Comunicați-le angajaților în mod constant să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde și să se dezinfecteze cu un produs pe bază de alcool, care conține cel puțin 60% alcool.

Asigurați-le angajaților apă și săpun, dezinfectant, șervețele dezinfectante și coșuri de gunoi pe care nu trebuie să le atingă. Amintiți-le angajaților să își acopere nasul și gura cu un șervețel când strănută sau tușesc, sau să strănute/tușească în pliul cotului dacă nu dispun în acel moment de un șervețel. Imediat după folosire, trebuie să arunce șervețelele.

4. Îmbunătățirea rutinei de curățenie

Îmbunătățiți rutina de curățenie. Curățați în mod frecvent suprafețele care sunt atinse des, cum ar fi birourile, blaturile. Folosiți agenți de curățare care au ca destinație acest gen de suprafețe și urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Nu se recomandă dezinfectarea suplimentară, pe lângă curățarea de rutină. Oferiți-le angajaților șervețele de unică folosință, astfel încât să poată șterge în mod constant suprafețele utilizate (mouse, tastatură, telecomenzi, birouri)

5. Sfătuiți angajații să își ia măsuri de precauție atunci când călătoresc

Să consulte ghidul cu recomandări al țării în care călătoresc. Sfătuiți-i să vadă dacă nu au afecțiuni respiratorii grave, înainte de a pleca în delegație, iar dacă sunt bolnavi, anunațați-i pe superiori și sfătuiți-i să rămână acasă.

6. Încurajarea lucrului remote

Cei care lucrează deja remote, trebuie încurajați să continue să lucreze în acest regim în continuare. Asigurați-vă că vor fi prezenți la birou/în unitate doar angajații care sunt absolut indispensabili.

Sănătatea trebuie să fie primordială, indiferent de domeniul de activitate al afacerii.