fbpx

Calitățile unui recruiter de succes

Etapa recrutării este esențială în procedura de selecție a unui nou angajat. Trebuie să avem în vedere faptul că principalele provocări pe care le are de înfruntat un recruiter la ora actuală sunt dificultatea de a găsi personal în anumite domenii și gradul de retenție tot mai scăzut.

Candidatul reprezintă resursa principală în procesul recrutării și de aceea este foarte importantă impresia cu care rămân candidații în urma procesului de recrutare.

Un bun recruiter are abilitatea de a potrivi candidatul ideal cu funcția vacantă. Este esențial să existe o potrivire perfectă între angajat și funcție, ceea ce presupune rezultate pozitive  în timp pentru companie și grad ridicat de retenție a angajatului în firmă.

Procesul de recrutare a devenit o adevărată industrie în ziua de astăzi. Există pe piață din ce în ce mai multe firme specializate pe acest domeniu, competitivitatea este mare, iar succesul lor constă în calitatea candidatilor pe care îi livrează către clienți.

Indiferent că vorbim despre un recruiter extern sau unul intern, trăsăturile esențiale pe care trebuie să le dețină pentru a face față provocărilor apărute în munca cu oamenii sunt:

1. Să aibă abilități de bun ascultător

Este important ca persoana care recrutează să aibă capacitatea să își asculte interlocutorul. În acest sens el va înțelege cu ușurință detaliile descrierii jobului, va cunoaște cerințele și așteptările angajatorului și va avea capacitatea de a potrivi cerințele jobului cu potențialii candidați.

2. Să pună întrebările potrivite la începutul procesului de recrutare

Pentru a identifica candidatul ideal  e nevoie de muncă de investigație. Comunicarea dintre recruiter și client este primordială pentru a înțelege cu exactitate care sunt cerințele acestuia. Dacă nu se cunoaște în amănunt poziția pentru care se recrutează cu toate detaliile ei, procesul de recrutare nu își atinge scopul final.

Un recruiter de succes nu se limitează la responsabilitățile din fișa postului, el urmărește în permanență să își depășească limitele. În schimb, în procesul recrutării ei urmăresc în amănunt fișa postului pentru funcția vacantă și pătrund până în cele mai amănunțite detalii în ceea ce privește experiența, valorile, credințele, caracteristicile și obiectivele lor.

3. Să fie perseverent

Un bun recruiter este o fire perseverentă și face tot ceea ce îi stă în putință pentru a găsi candidatul ideal căruia să i se potrivească mănușă jobul. Dacă este necesar, programează interviurile în afara orelor de program, doar pentru a asigura accesul la interviu anumitor candidați care sunt angajați în prezent în alte companii.

4. Să fie organizat

Acest job este foarte diamic, presupune multe task-uri simultan, iar omul de HR trebuie să aibă capacitatea de a-și prioritiza activitățile astfel încât să respecte termenele limită.

5. Să comunice și să creeze cu ușurință relații cu semenii

Un recruiter de succes trebuie să dețină abilitatea de a crea cu ușurință relații cu semenii, să fie pasionat de oameni și networking. Au capacitatea de a câștiga încrederea celor cu care interacționează și de a stabili legături durabile. De asemenea, cel care face recrutarea trebuie să empatizeze cu interlocutorul, să se focuseze pe nevoile candidatului și abia apoi să ia în considerare poziția pentru care recruteaza.

6. Să fie buni comunicatori la telefon, dar mai cu seamă să prefere contactul direct

Deși comunică perfect prin e-mail sau la telefon cu candidații, un excelent recruiter preferă întâlnirile personale și contactul direct cu potențialii angajați. Într-o eră a tehnologiei, comunicarea face to face este din ce în ce mai importantă.

7. Să nu ezite să înceteze un contract/o colaborare/o înțelegere dacă simt că ceva nu este în regulă

Este important ca un bun recruiter să aibă fler și să știe când este cazul să își asculte instinctul pentru a evita situațiile neplăcute sau contractele păguboase.