fbpx

Afaceri pe timp de criză

Companiile se confruntă în mod diferit cu criza cauzată de pandemie. Cu toate acestea, este important să extragem învățăminte din ceea ce s-a întâmplat până acum și să fim mai bine pregătiți pentru ceea ce va urma.

Iată care ar fi pașii pe care trebuie să îi parcurgeți atunci când derulați afaceri pe timp de criză:

Actualizați informațiile în fiecare zi

Evenimentele se desfășoară cu o viteză uluitoare, iar imaginea de ansamblu asupra pandemiei se schimbă de la o zi la alta. Dacă inițial epicentrul focarului a fost în China și părea că situația este sub control, ulterior au început să apară la nivel mondial mai multe epicentre de infecție care au escaladat foarte repede și au necesitat diverse strategii de atenuare, printre care și izolarea. Fiecare companie ar trebui să își actualizeze informațiile privitoare la criză în fiecare zi, pentru a avea viziunea de ansamblu asupra întregii situații.

Feriți-vă de știri

Organizațiile de știri se concentrează mai degrabă asupra noutăților și nu asupra imaginii de ansamblu. De asemenea, ei nu fac distincție între faptele grave, cele simple și speculații. Organizația voastră percepe astăzi criza în funcție de știrile de ieri.

De regulă, când primim informații schimbătoare, când avem de-a face cu o nouă tehnologie sau cu o situație de criză, avem tendința de a trece cu vederea semnalele slabe, iar apoi să reacționăm exagerat la problemele urgente, înainte de a avea o viziune mai calibrată asupra ei. Pe măsură ce recepționați știrile, verificați sursele din care provin acestea.

Nu presupuneți că informația produce informări

Trăim într-o lume conectată în permanență la tehnologie, iar angajații au mereu acces la multe surse de informații. Liderii ar putea concluziona că există atât de multe informații și comentarii în mediul extern, încât nu este necesar să mai facă și ei informări suplimentare pentru angajați.

Am constatat totuși că realizarea și distribuirea constantă a unui rezumat actualizat este foarte valoros, astfel încât să nu mai fie necesare dezbateri inutile, sau mai rău, să se facă dezbateri asupra faptelor.

Fiți atenți la experți și la prognozele lor

Epidemiologii, virusologii, experții în sănătate publică, logistică și alte discipline sunt indispensabili în interpretarea informațiilor complexe și schimbătoare. Dar este evident că opiniile experților diferă, de aceea este necesar să consultați mai multe surse.

Fiecare epidemie este neprevăzută și unică, așa că încă învățăm despre trăsăturile critice ale celei actuale. Trebuie să utilizăm o abordare empirică, să înțelegem ce se întâmplă și ce funcționează, ghidați de un expert de opinie.

Reformulați-vă constant ideile despre ceea ce se întâmplă

O imagine de ansamblu care sintetizează situația și un plan prin care îi poți face față, structurat pe hârtie, poate deveni o sursă de început. Un proverb chinezesc spunea că marii generali emit dimineața comenzi pe care seara sunt nevoiți să le schimbe.

Dar marile companii nu sunt întotdeauna atât de flexibile. De regulă, managerii evită să își dezvăluie planurile înainte să fie complet siguri de ele și apoi sunt reticenți să le schimbe de teama de a nu părea indeciși sau dezinformați, sau pentru a nu crea confuzii în organizație.

Stați departe de birocrație

Organizați o echipă mică, de încredere și oferiți-le suficientă libertate pentru a lua decizii tactice rapide. Gestionarea excesivă a informațiilor poate fi dăunătoare, în condițiile în care fiecare zi scoate la lumină noi informații semnificative.

Asigurați-vă că răspunsul dumneavoastră este axat pe aceste șapte dimensiuni:

  • Comunicare – angajații vor fi puși în fața unor informații conflictuale și se vor simți neliniștiți și confuzi în legătură cu modul în care trebuie să acționeze. Asigură-te că le comunici politicile firmei în mod clar, prompt și echilibrat.  Mai mult, transmiteți-le contextul informațiilor și motivele care stau în spatele politicilor, astfel încât angajații să înțeleagă raționamentul și să poată lua inițiativă în cazul unor situații neprevăzute.
  • Nevoile angajaților – restricțiile privind călătoriile și adunările vor împiedica accesul angajaților la educație , servicii medicale și achiziționarea de produse de zi cu zi. Trebuie să anticipezi aceste situații și să dezvolți soluții pentru acestea. În plus, poți crea un hub în care să găsească toate informațiile de care au nevoie.
  • Călătoriile – Asigură-te că politicile privind călătoriile sunt clare, iar angajații știu unde au voie să călătorească, cu ce scop și ce autorizații au nevoie.
  • Munca remote – fii clar cu privire la politicile tale: unde se aplică, cum vor lucra și când vor fi revizuite.
  • Stabilizarea lanțului de aprovizionare – încercați să stabilizați lanțurile de aprovizionare prin asigurarea de stocuri, surse alternative și colaborarea cu furnizorii pentru rezolvarea blocajelor.
  • Urmărirea și prognoza afacerii criza va produce fluctuații neprevăzute. Analizați cum vă afectează aceasta afacerea, cum se poate atenua această situație și cât de repede se poate recupera. Mai devreme sau mai târziu, piața te va judeca în funcție de modul în care ai manageriat această provocare.
  • Fii parte din soluția generală făcând parte din industria corporate îi poți susține pe ceilalți care fac parte din lanțul de aprovizionare, din industrie, comunitate și din administrația locală. Vezi cum poate contribui afacerea ta, fie în domeniul medical, în comunicații, în industria alimentară sau în oricare alt domeniu. 

Cheia în managerierea provocărilor dinamice și neprevăzute este flexibilitatea – abilitatea de a supraviețui și de a depăși evenimentele neprevăzute, schimbătoare și nefavorabile.

Pregătiți-vă acum pentru crizele viitoare

Actuala pandemie nu este unica provocare. Ar trebui să ne pregătim pentru următoarele faze ale acestei epidemii dar și pentru alte epidemii care vor apărea în viitor. Soluția stă în pregătire și prevenție.

Pregătirea pentru etapele următoare ale crizei sau pentru alte crize asemănătoare este mult mai eficientă decât o decizie ad hoc luată în momentul în care te lovește criza.

Pregătirea intelectuală nu este suficientă

Multe companii creează scenarii pentru a dezvolta pregătirea intelectuală necesară unor situații neașteptate. Scenariile trebuie actualizate și personalizate, în funcție de riscurile existente pentru firmă la un moment dat. Aceste riscuri se pot modifica de la o zi la alta.

Așadar, pregătirea intelectuală nu este suficientă. Prin urmare, scenariile ar trebui să fie susținute de jocuri de rol, pentru a simula și a învăța din comportamentele avute sub stres.

Reflectați asupra a ceea ce ați învățat

În loc să răsuflați ușurați și să vă liniștiți când se mai reduc efectele crizei, ar trebui să reflectați la învățămintele pe care le-ați obținut și să le transformați într-o oportunitate valoroasă pentru firmă. Chiar dacă această criză este în desfășurare, răspunsurile și impactul ar trebui să fie păstrate pentru ca ulterior să fie revăzute și extrase niște lecții din ele.

Situațiile care evoluează cu rapiditate scot la suprafață slăbiciunile unei organizații, precum incapacitatea de a lua decizii majore sau predispoziția excesivă către consens.  Acestea ar trebui să constituie oportunități de îmbunătățire.

Pregătiți-vă pentru o lume schimbată

Ar trebui să ne așteptăm ca această criză declanșată de Covid 19 să ne modifice afacerea și societatea într-un mod radical.

Când va lua sfârșit starea critică a acestei crize, companiile vor trebui să analizeze ce s-a schimbat la respectivele afaceri pe timp de criză și ce au învățat din ea, astfel încât să includă aceste lecții în planurile lor viitoare de dezvoltare a businessului.

sursa foto: pexels.com