fbpx

Productivitate în munca de acasă?

Lucrezi de acasă în această perioadă?

Iată două variante pentru care poți opta pentru a reuși să faci asta să funcționeze.

În primul rând trebuie să te gândești că ești asemenea multor altora care lucrează de acasă în perioada aceasta. Asta înseamnă că o bună bucată de zi o vei pierde amânând să-ți îndeplinești task-urile și vei ajunge să lucrezi seara. Vei merge la somn stresat, cu activitățile nefinalizate, iar de dimineață te vei trezi și vei începe munca în pijamale.

Fără o organizare clară a programului de zi cu zi, vei ajunge să dobândești niște obiceiuri total nesănătoase. Îți faci singur cafeaua de dimineață, citești e-mail-urile, verifici pagina de facebook și nici măcar nu e nevoie să te bărbierești (dacă este cazul).

La început simți un fel de eliberare, mai ales că nu e nevoie să te grăbești că întârzii la serviciu. Dar sfârșești fără nici un fel de rezultate. Randamentul tău în ceea ce privește viața profesională scade, faci lucrurile doar pe jumătate și dai greș și în viața personală.

Așadar care este cea de-a doua opțiune pentru a avea parte de productivitate în munca de acasă?

Trebuie să analizezi această oportunitate de a lucra de acasă și să o abordezi cu disciplină și seriozitate.

În primul rând trebuie să conștientizezi că acum îți poți finaliza task-urile mult mai rapid decât la birou. Nu mai ai factori perturbatori și nu mai pierzi ore întregi în ședințe. Nu mai pierzi timpul în trafic pentru a ajunge la serviciu și lucrezi într-un spațiu curat, amenajat în așa fel încât să îți sporească productivitatea, pentru ca la finalul zilei să poți petrece timp alături de oamenii importanți din viața ta.

Partea cea mai bună a lucrului de acasă este că îți poți personaliza programul după bunul plac. Poți lucra la orele la care vrei, din ce locație dorești, sau chiar poți lucra mai multe ore într-o zi pentru a avea ziua de vineri liberă.

Îți poți organiza biroul la o cafenea sau chiar în propria grădină sau în balcon. Totul este posibil atunci când lucrezi de acasă, indiferent că ești freelancer sau angajat la o multinațională. Important este să abordezi această oportunitate în mod corect și cu starea de spirit adecvată.

Cum îți poți structura ziua pentru a-ți dezvolta productivitatea?

Modalitatea în care îți structurezi ziua face diferența. Pericolul poate fi ca atunci când nu ai un șef care să îți supervizeze activitatea, să pierzi timpul și să neglijezi sarcinile de serviciu.

Soluția ar fi să stabilești niște reguli foarte clare, de la care să nu te abați orice ar fi.

Începe ziua cu task-ul cel mai important și care îți displace cel mai mult.

Dacă ai de scris un articol de 5000 de cuvinte, așează-te la birou și nu te ridica până nu îl termini. Înainte de a-ți citi e-mail-urile și de a face orice altceva, asigură-te că ai rezolvat această sarcină. Cu siguranță cel mai important task este cel pentru care ești cel mai bine plătit, sau care îți aduce cei mai mulți clienți, de aceea nu trebuie să îl amâni.

Regula 1 minut

Dacă ai un task pe care știi că îl poți rezolva într-un minut, rezolvă-l. Adesea vedem oamenii care lucrează de acasă epuizați și copleșiți de tot felul de atribuții. Cel mai dificil pentru ei este să își managerieze timpul, mai ales că nu au pe nimeni în preajmă care să le organizeze ziua.

To DO LIST

O altă regulă importantă este aceea de a-ți prioritiza task-urile. După ce ai îndeplinit primul cel mai mare și mai neplăcut task, pune pe listă următorul task ca dimensiune și grad de dificultate și tot așa, în ordine descrescătoare. Cel mai important este să le ordonezi pe toate într-un TO DO LIST, în ordinea importanței lor. În felul acesta îți vei organiza timpul necesar pentru îndeplinirea fiecărui task în parte.

Sigur că aceste reguli nu sunt bătute în cuie și nu sunt general valabile. Fiecare are propriul stil de lucru și propria personalitate. Cheia este să ai niște reguli bine stabilite, pentru a nu sfârși ca fiind supraaglomerat de sarcini cărora nu le mai poți face față.

Adăugarea pasiunii

Ingredientul secret în creșterea productivității este adăugarea pasiunii în tot ceea ce faci. Când faci ceea ce îți place ești mult mai productiv și mai bun în ceea ce faci. Sigur că schimbarea jobului nu este mereu o opțiune oportună. Chiar dacă îți iubești jobul, cu siguranță există și activități în cadrul acestuia care nu îți plac. Așa că soluția ar fi să analizați sarcina pe care o aveți de realizat și să încercați să o faceți mai interesantă.

Sănătatea fizică și sufletească

Un alt lucru esențial pe care nu trebuie să îl pierzi din vedere și care îți va crește gradul de productivitate este starea de sănătate și bunăstarea fizică și sufletească. Optimizarea stării de sănătate îți va permite să te concentrezi mai bine și să ai energie. Folosind o rutină de la care nu te abați orice ar fi, vei avea suficient timp la dispoziție pentru relaxare și odihnă. Grija față de propria persoană îți va crește de asemenea, productivitatea. Energia reprezintă principalul mijloc de dezvoltare a productivității, iar energia o obții doar prin odihnă suficientă.

Îmbrăcămintea

Un alt factor important îl reprezintă modul în care te îmbraci, atunci când lucrezi de acasă. Trebuie să te comporți ca atunci când mergeai la birou. Să te speli, să te pieptăni, să te îmbraci ca și atunci când mergeai la birou. Creierul tău face anumite asocieri care vor influența gradul tău de productivitate.

Interacțiunea cu colegii

Singurătatea, lipsa colegilor, a petrecerilor de la birou îți pot lipsi în perioada aceasta. Soluția ar fi să începi să lucrezi cât mai mult în cafenele, pentru a fi înconjurat de oameni, să te întâlnești cu prietenii în pauza de prânz, sau să te vezi cu ei mai des în weekend.

Exercițiile fizice

Nu uita de exercițiile fizice și de mersul pe jos, care de asemenea, influențează creșterea productivității. Exercițiile fizice stimulează producția de serotonină (hormonul fericirii) și îmbunătățesc metabolismul. Ambele te ajută să fii mai fericit și mai eficient la locul de muncă și să fii productiv, fie că vorbim de munca de la birou sau de productivitate în munca de acasă.

sursa foto: pinterest.com