fbpx

O metodă simplă prin care se diferențiază companiile sunt politicile lor de recompensare și motivarea angajaților. Având această politică bine pusă la punct, companiile nu se vor confrunta cu situația de a-și pierde angajații valoroși în favoarea concurenței și nici nu le va fi dificil să recruteze personal nou.

Este bine cunoscut faptul că noi, oamenii, reacționăm pozitiv la apreciere și avem nevoie să fim apreciați și complimentați pentru ceea ce facem.

Recunoașterea meritelor presupune evidențierea calităților și rezultatelor pozitive ale unui angajat în fața semenilor. Îți poți arăta aprecierea pentru performanța lui printr-o simplă remarcă, printr-o mărire salarială, bonificații, promovări sau alte metode clasice des întâlnite în companii. Sau mai mult, îți poți pune creativitatea la încercare pentru a găsi metode inedite prin care să îi demonstrezi recunoștință angajatului tău.

Iată ce modalități simple, care nu presupun mult efort sau resurse financiare deosebite, poți pune în aplicare pentru a-ți surprinde angajații care s-au făcut remarcați într-un anumit proiect.

Modalități pentru recompensarea angajaților

1. Trimite un e-mail de mulțumire în care să adaugi în CC administratorul companiei. Faptul că reușita sa este cunoscută la cel mai înalt nivel ierarhic, constituie un grad înalt de apreciere pentru angajat.

2. Suprinde-ți angajații dimineața cu o cafea, gogoși sau covrigi pe birou. Este un gest simplu, dar care are rolul de a crește nivelul de apropiere între angajați și superiori. Modul în care îți începi dimineața poate fi definitoriu pentru munca și eficiența angajatului în ziua respectivă.

3. După finalizarea unui deadline, le poți oferi angajaților posibilitatea să plece mai devreme de la serviciu sau să vină mai târziu a doua zi. Este o manieră de recompensare care nu necesită efort financiar pentru firmă, dar care poate avea un impact major asupra echipei. La următoarele task-uri membrii echipei se vor simți mult mai motivați în a-și respecta cu strictețe deadline-ul.

4. Întâmpină dimineața angajatul cu un mic cadou pe birou, constând într-un bilet la teatru, film sau o ședință de relaxare la un centru spa. Este o surpriză plăcută care va avea ecou în memoria angajatului.

5. Leagă un balon cu mesaj de scaunul de la biroul angajatului prin care îi arăți recunoștință în mod public, în fața colegilor, pentru îndeplinirea cu succes a unui task important.

De asemenea, aceste gesturi mici pot fi un imbold pentru ceilalți colegi de a-și face treaba cât mai bine pentru a se bucura și ei de astfel de recompense.

Aceste modalități de motivarea angajaților au efect la nivel psihologic și pot fi puse în aplicare de orice superior ierarhic sau chiar între colegi.