Autoizolarea – noua normalitate la care trebuie să ne adaptăm
În perioada aceasta, autoizolarea a devenit o practică obișnuită pentru mulți dintre noi și sunt situații în care suntem nevoiți să apelăm la această modalitate de a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă. Mai jos vei regăsi o serie de pași pe care îi poți urma pentru a trece cu bine prin autoizolare.
Pași pentru a trece cu bine prin autoizolare
1. Fă-ți un program
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, ar fi să îți stabilești un program bine definit. Nu ai vrea să îți petreci acest timp fără a face nimic productiv și să sfârșești prin a regreta că s-a terminat această perioadă. Împarte-ți ziua, în așa fel încât să incluzi și timp pentru relaxare, dar și pentru activități productive. Odihnește-te bine și apoi răsfață-te cu activități care te fac fericit, te mențin sănătos și îți condimentează viața.
2. Reorganizează-ți spațiul
Spațiile aglomerate și dezordonate ne pot face să ne simțim oboșiți și fără chef de viață. Dacă lucrezi sau înveți de acasă, alege-ți un colțișor pe care să îl transformi într-un mic birou. Un spațiu curat și ordonat te va ajuta să ai o productivitate sporită.
3. Menține-te activ din punct de vedere fizic
Activitatea fizică nu are doar rolul de a te menține în formă, ci și de a-ți crește nivelul de energie. Chiar dacă nu poți merge la sală, poți face o plimbare pe jos sau poți alerga prin cartier.
Social media te ajută să rămâi conectat cu ceilalți
4. Rămâi conectat cu ceilalți
În perioada de autoizolare, social media funcționează pentru toată lumea. Această perioadă este ideală pentru a-ți contacta prietenii vechi cu care nu ai mai interacționat de mult timp, să răspunzi la mesajele vechi necitite și să îți faci curățenie în Inbox. Interacțiunea cu ceilalți atunci când te afli în autoizolare poate fi revigorantă.
Ai grijă de tine și de cei din jurul tău
5. Ai grijă de ceilalți
Poate că întrajutorarea semenilor nu se regăsește des în programul nostru obișnuit, dar acum ar fi o bună oportunitate să ne facem timp pentru a-i ajuta pe ceilalți. Putem face o introspecție și să analizăm ce am putea face mai bine.
6. Donează
Sunt multe persoane care și-au pierdut locul de muncă în această perioadă datorită pandemiei și nu mai au niciun venit, așa că ar fi o idee bună să le donezi bani, haine sau mâncare.
7. Ia-ți timp doar pentru tine și distanțează-te de cei din jurul tău
În această perioadă ești nevoit să stai încontinuu alături de membrii familiei sau de colegii de apartament, din cauza contextului în care te afli. Ar fi totuși indicat să găsești posibilitatea de a-ți programa niște timp doar pentru tine și pentru activitățile care te fac fericit. Ar trebui să le sugerezi același lucru și celor de lângă tine.
Acceptă noua situație și respectă regulile minime de protecție
8. Acceptă circumstanțele
Cea mai dificilă parte a autoizolării o reprezintă acceptarea faptului că pentru moment aceasta este situația și trebuie să te adaptezi. Se va încheia la un moment dat, dar e posibil să dureze mai mult decât ne-am fi așteptat. Să aștepți cu nerăbdare săptămâna următoare sperând că totul va reveni la normal, nu este un lucru pozitiv.
9. Spală-te pe mâini
Cel mai important lucru pe care îl poți face în perioada aceasta este să te speli cât mai des pe mâini, pentru a te proteja de contactarea virusului. De asemenea, sfătuiește-i și pe cei de lângă tine să procedeze la fel.
10. Contribuie la creșterea gradului de conștientizare
Auzim zilnic știri despre persoane care nu cunosc regulile pe care trebuie să le respecte sau pur și simplu le ignoră. Așadar, în această perioadă de autoizolare, informează-i și pe alții despre importanța izolării pentru siguranța lor și a celor din jurul lor.
Crește gradul de conștientizare cu privire la coronavirus prin intermediul rețelelor de socializare și prin intermediul celor din jurul tău. Explică cum se răspândește virusul, care sunt consecințele acestuia și ce măsuri de prevenție poți adopta. Creșterea gradului de conștientizare este primul pas în combaterea virusului.