Retenția angajaților buni pentru cât mai mult timp în companie
Conform studiilor efectuate în ultima perioadă, s-a constatat că una dintre cele mai mari provocări ale departamentului de HR la momentul actual este retenția unui angajat în firmă, cu atât mai mult în momentul în care ne referim la un angajat valoros pentru companie.
HR-ul trebuie să întreprindă în fiecare zi acțiuni care să motiveze angajații, să le ofere mereu oportunități de dezvoltare a unor noi abilități și cunoștințe care să se traducă în același timp în profit pentru companie, să nu îi lase să se plictisească niciodată prin ceea ce fac.
Mai întâi ar trebui analizate motivele pentru care pleacă oamenii din firmă. Printre motive se numără lipsa oportunităților de dezvoltare, mediul de lucru stresant, relația, șeful, nepotrivirea cu mediul și colegii, lipsa motivării financiare.
Retenția angajaților presupune cunoașterea angajaților și a nevoilor acestora. Poate vă gândiți că prin creșterea salarială poți motiva cel mai bine un salariat, însă aceasta nu este cea mai eficientă metodă. Mai există multe alte mijloace prin care poți reține un angajat bun într-o companie, însă acestea ar trebui adaptate în funcție de specificul fiecărei firme și al fiecărui angajat în parte. Printre acestea se numără următoarele:
Metode prin care poți face munca angajatului mult mai provocatoare
1. Recunoașterea meritelor și aprecierea muncii depuse
Nerecunoașterea meritelor profesionale este unul dintre motivele principale pentru care poate migra un angajat la o altă companie. De cele mai multe ori un simplu mulțumesc sau o recunoaștere a meritelor în fața colegilor este mult mai importantă pentru angajat decât o mărire salarială. Angajații au nevoie de un feedback continuu, indiferent că este negativ sau pozitiv.
2. Un angajator înțelegător și responsabil
3. Dezvoltare continuă
4. Flexibilitate
5. Stabilitate
6. Un mediu plăcut și oameni agreabili
7. Recompense și bonificații, precum: asigurare de sănătate, training-uri, pensie privată, tichete de masă, creșteri salariale, vouchere de vacanță, cadouri la ocazii speciale și nu în ultimul rând, respect.
În piață a devenit o obișnuință să „furi” angajați valoroși de la alte firme concurente, după ce respectiva firmă a investit resurse importante în el (bani, timp). Pentru a evita astfel de evenimente, HR-ul trebuie să aibă în vedere care sunt angajații cheie și să implementeze o politică internă de retenție.